نحوه ی صحیح کوپله و شاسی کردن یا ساعت کردن پمپ و موتور
1403-09-10معرفی انواع استاندارد های پمپ و الکتروموتور
1403-10-10انواع شاسی پمپ و استاندارد های کوپله کاری و انواع کوپلینگ و کاربرد های آن :
شاسی و کوپله چیست ؟
به فرآیند جفتسازی (اتصال) پمپ و الکتروموتور و نصب آنها بر روی شاسی، شاسی و کوپله میگویند. همانطور که میدانید پمپ آب برای شروع به کار به یک نیروی محرک نیاز دارد و این اتفاق توسط الکتروموتور صورت میگیرد. به همین خاطر پمپ آب و الکتروموتور به یکدیگر وصل میشوند که به این فرایند کوپله می گویند و در آخر هردوی آنها بر روی شاسی نصب میشوند. (بعد از کوپله و شاسی پمپ آب آماده قرار گرفتن در جایگاه خود است.) در صورت کوپله کردن نادرست پمپ و الکتروموتور با مشکلاتی قبیل لرزش پمپ و موتور ، خمیدگی در محور پمپ ، شکستن کوپلینگ ، ایجاد خلل در آمپر مصرفی ، مصرف برق بالا، خرد شدن بلبرینگ ها و… روبرو خواهید شد.
فرایند شاسی و کوپله پمپ یک فرایند مهمی است که در آن پمپ با الکتروموتور جفت سازی شده و پس از آن روی یک شاسی قرار میگیرد. همانطور که میدانید پمپ آب برای شروع حرکت خود به یک محرک مکانیکی نیاز دارد که الکتروموتورها میتوانند این کار را برای پمپ انجام دهند. زمانی که الکتروموتور فعال میشود، پمپ به حرکت درآمده و عملکرد آن به صورت خودکار ادامه پیدا میکند. به این فرایند که پمپ به الکتروموتور متصل میشود کوپله میگویند. در مرحله بعدی هر دوی این دستگاهها باید روی یک شاسی مناسب قرار بگیرند که از جابجایی آنها جلوگیری شود.
مزایای شاسی و کوپله چیست ؟
افزایش عمر پمپ و الکتروموتور
کارکرد بهینه الکتروپمپ
شاسی پمپ چیست ؟
پس از انجام فرایند کوپلینگ پمپ و الکتروموتور باید با هم دیگر روی یک شاسی مقاوم و بزرگ قرار بگیرند. شاسی پمپ قطعه یا همان سطح فلزی است که بسیار محکم بوده و میتواند میزان وزن بالایی از الکتروموتور و پمپ آب را روی خود تحمل کند. طراحی این شاسی به شکلی است که بالانس در آن رعایت شده و اجازه نمیدهد که پمپ یا الکتروموتور زمان عملکرد دچار حرکت یا لرزش شوند. تمامی اجزای تشکیلدهنده بوستر پمپ توسط شاسی محکم شده و به یکدیگر متصل شدهاند.
نکات مهم برای ساخت شاسی استاندارد :
جوشکاری مناسب و مورد تایید
استفاده از آهن با سایز توصیه شده
استفاده از کوپلینگ با سایز مناسب
بالانس کوپلینگ
مناسب بودن سایز جا بخار کوپلینگ
استفاده از ورق برای شاسی های بزرگ با هدف استحکام نشیمنگاه پمپ و الکتروموتور
شیمگذاری در زیر پایههای الکتروموتور و پمپ
سنگ زدن و همتراز کردن سطوح مختلف شاسی
استفاده از پروفیل با نمره واقعی
جوشکاری منظم و یکپارچه
استفاده از گارد کوپلینگ مناسب
انواع کوپلینگ ها کدامند ؟
کوپلینگها بر اساس کاربرد، استحکام و دقت متفاوت هستند ودر انواع :
کوپلینگ فلنجی
کوپلینگ پوسته ای یا غلافی
کوپلینگ موف
کوپلینگ دندانهای
کوپلینگ مخروطی
کوپلینگ زنجیری
کوپلینگ انعطاف پذیر
کوپلینگ فلنچی بوش دار لاستیکی
کوپلینگ دنده ای
کوپلینگ دیسکی
کوپلینگ رشته ای یا ارتجاعی
کوپلینگ امگا یا الاستومری
کوپلینگ میلهای یا مارپیچ
کوپلینگ حلزونی
کوپلینک آروارهای یا عنکبوتی
کوپلینگ اشمیت
کوپلینگ جیسلینگر
کوپلینگ رگ
کوپلینگ یونیورسال
کوپلینگ دیافراگمی
نکته: کوپلینگ فلنجی رایجترین و پراستفادهترین نوع کوپلینگ است، زیرا قیمتی مناسب دارد و دارای توانایی انتقال گشتاورهای زیادی است.
انواع کوپله از نظر اتصال به موتور متحرک :
کوپله مستقیم : در کوپله مستقیم پمپ و الکتروموتور شفت مشترک دارند و پروانه پمپ و الکتروموتور بر روی یک محور قرار میگیرند. یکی از روشهایی که به کمک آن الکتروموتور را با استفاده از کوپلینگ به پمپ متصل میشود کوپله مستقیم است. این روش بسیار کاربردی بوده و میتوان آن را رایجترین روش برای جفتکردن پمپ و الکتروموتور دانست. به دلیل ساختاری که این روش دارد به آن کوپله مستقیم میگویند. در این روش پمپ و محرک دارای یک شفت متحرک هستند که به صورت مستقیم و با استفاده از همان شفت به همدیگر متصل میشوند. در این روش پروانه پمپ و الکتروموتور روی یک شفت قرار میگیرد و این موضوع میزان بهرهوری از انرژی الکتروموتور را بیشتر میکند.
کوپله غیرمستقیم : در کوپله غیر مستقیم محور پمپ و الکتروموتور جدا از یکدیگر است و با کمک یک کوپلینگ خارج از پمپ به یکدیگر متصل میشوند. همچنین در کوپله غیر مستقیم امکان اتصال پمپ و الکتروموتور در داخل بدنه وجود دارد. اما علاوه بر روش مستقیم روشی دیگر نیز وجود دارد که از آن برای جفت سازی یا همان کوپله پمپ و محرک یا همان الکتروموتور استفاده میشود. این روش کوپله غیرمستقیم نام داشته و به دو روش مختلف انجام میگیرد. روش اول به این گونه است که شفت پمپ و الکتروموتور از یکدیگر جدا بوده و توسط یک کوپلینگ در خارج از آنها به هم متصل میشوند. روش دوم نیز به این گونه است که در آن شفت پمپ و الکتروموتور درون بدنه پمپ با روشهای مختلف به هم متصل میشوند.
مزایای استفاده از کوپله مستقیم و غیرمستقیم :
دیدیم که از هر کدام از روشهای کوپله به شکلهای متفاوتی به هم متصل میشوند. به همین دلیل مزایای خاصی برای هر یک وجود دارد که بهتر است با آنها آشنایی داشته باشید. مهمترین مزایایی که برای هر کدام از روشهای کوپله وجود دارد شامل موارد زیر میباشند:
کوپله مستقیم :
ارتعاش کمتر و صدا پایین تر کل سیستم پمپ و الکتروموتور
ابعاد کمتر
بدون مشکلات سیستم کوپلینگ
عدم ازدستدادن بالانس در صورت حمل و نقل
کوپله غیرمستقیم :
هزینه تعمیر و نگهداری کم
هزینه پایینتر نسبت به الکتروموتور و پمپهای مستقیم
استفاده از انواع مدلهای دلخواه الکتروموتور
تعمیر ساده پس از دمونتاژ کردن الکتروموتور از پمپ