الکتروپمپ یا پمپ طبقاتی چیست ؟
1397-08-28الکتروپمپ یا پمپ لجن کش چیست ؟
1397-09-05الکتروپمپ یا پمپ شناور چیست ؟
پمپ شناور از دسته پمپ های سانتریفیوژ مستغرق بوده که جهت انتقال آب از چاه ها استفاده می شود. اساس کار این پمپ ها که با نام های پمپ شناور چاه عمیق یا پمپ شناور کشاورزی بین کشاورزان شناخته می شوند ، همانند پمپ های طبقاتی است. بدین ترتیب کـه سیال از چشمه یـا مرکز پروانه اول وارد پمپ شده و پس از خارج شدن از محیط پـروانه وارد طبقه بعدی شده و از خروجی آخرین پـروانه خـارج می شود و بدین تـرتیب فشـار را افزایش می دهد.
پمپ شناور امروزه بیش از نیم قرن است کـه در دنیا رایج است و علاوه بـر صنایع کشاورزی و باغبانی و خانگی در صنایع نفت و گاز نیز نمونه هـای خاص آن مورد استفاده قرار می گیرد. جنس بدنه این پمپ هـا چدن ، استیل و در مواقع خاص ممکن است برنزی یـا برنجـی باشد. پروانه ایـن پمپ ها نیز از جنس چـدن ، استیل ، باکالیت ، برنز یا برنج می باشد.
در استفاده از پمپ شناور این نکته بـاید مورد توجه قرار گیرد کـه بـا توجه بـه میزان وجود ماسه در آب یـا سیال ، نوع پمپ انتخاب شود. ایـن پمپ ها در انواع خمره ای و تخت وجود دارند کـه نوع خمره ای امـکان پمپاژ سیـال بـا درصد ماسه بیشتری را فراهم می نماید.
برای چاه هایی که آب آن حاوی شن و ماسه حتی به میزان کم است ، استفاده از شناور های استیل به هیچ وجه توصیه نمی گردد.
الکتروموتور ایـن پمپ هـا از نـوع آب خنک یـا بعضـا روغن خنک است. یکی از عمومی ترین کاربردهای این پمپ ها چاه های آب می باشد.
پمپ شناور یا الکترو پمپ شناور وسیله ای است که به منظور پمپاژ آب و سایر مایعات در کاربری هایی مانند کشاورزی ، صنعتی و … مورد استفاده قرار می گیرد. در تعریف پمپ می توان گفت که پمپ نوعی وسیله ی مکانیکی است که از طریق افزایش فشار جریان سیالات ، عمل انتقال آن را انجام می دهد.
مکانیسم عمل پمپ شناور به این صورت است که با گردش الکتروموتور، به حرکت در آمده و سبب پمپاژ آب و مایعات دیگر از چاه به سطح زمین جهت مصارف مختلف می شود.
این پمپ دارای مصارف مختلفی است که از جمله ی آن ها می توان به پمپاژ آب چاه ، مصارف کشاورزی و آبیاری ، مصارف صنعتی و مصارف خانگی اشاره کرد.
مشخصات فنی پمپ شناور :
این تجهیزات از دو قسمت اصلی الکتروموتور و پمپ تشکیل شده اند. پمپ شناور در انواع تک فاز و سه فاز تولید و عرضه می شود. جنس پمپ ها معمولا در دو نوع استیل و برنز می باشد که معمولا جنس استیل آن نسبت به جنس چدن دارای مزایایی همچون مقاومت بیشتر، آبدهی و راندمان بالاتر ، مصرف برق کمتر و … می باشد.
کاربرد پمپ شناور ( الکتروپمپ شناور ) :
پمپ شناور آب دارای کاربردهای متعددی می باشد که از جمله آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
این پمپ ها دارای کاربری های مختلفی می باشند. از جمله ی این کاربردها می توان به پمپ چاه آب و سیستم آبیاری در مزارع و باغ ها ، افزایش فشار ، شستشوی صنعتی ، آب نماها ، نیروگاه ها ، آب رسانی مسکونی ، اطفاء حریق و آتش نشانی ، سیستم آبیاری بارانی ، تامین آب اضطراری ، تصفیه خانه های آب ، سیستم آب رسانی صنعتی مانند معادن ، زهکشی آب های تحت الارض ، حوضچه ها و پرورش ماهی ها ، ایستگاه های زهکشی ، کنترل سیل ها و ….. اشاره کرد.
پمپ های شناور از نظر نوع طراحی و ساختمان داخلی به چند دسته تقسیم می شوند؟
پمپ شناور را در انواع مختلفی می توان خریداری کرده و برای کابری های مختلف استفاده کرد. سازندگان این نوع پمپ ها با ایجاد تنوع بسیار در طراحی محصولات خود، قدرت انتخاب را برای مشتریان بالا برده اند. از این رو مشتریانی که برای خرید پمپ شناور اقدام می نمایند، قادرند با دریافت کاتالوگ و مشخصات فنی چندین مدل پمپ شناور از فروشنده، مناسب ترین گزینه را برای فعالیت خود تهیه نمایند. از پرکاربرد ترین پمپ های شناور می توان به پمپ شفت غلافی، پمپ شناور توربینی، پمپ جریان محوری (ملخی) و الکتروپمپ شناور اشاره نمود. در ادامه با مشخصات هریک از این نوع پمپ ها بیشتر آشنا می شویم.
پمپ شناور توربینی :
در این نوع پمپ ها، مسیر مایع به موازات محور قرار گرفته و به صورت زاویه دار نسبت به آن خارج می شود. به همین جهت است که در این نوع پمپ ها، پروانه های جریان مختلط را به کار می برند.
الکتروپمپ شناور :
همانطور که از نام این نوع پمپ ها مشخص است، در آن ها از یک الکتروموتور و پمپ که با یکدیگر کوپل شده اند، استفاده می شود. این نوع پمپ را عموما در چاه های عمیق به کار می برند و در آن، آبی که وارد الکتروموتور می شود، هم می تواند موجب خنک شدن آن و هم روانکاری یاتاقان ها شود.
پمپ شناور جریان محوری :
به پمپ های جریان محوری، اصطلاحا پمپ ملخی نیز گفته می شود که ساختار عملکردی تقریبا مشابهی با پمپ شناور توربینی دارند. با این تفاوت که در این پمپ ها، سیال به صورت موازی با شفت از پروانه خارج می شود. در این پمپ ها، از طریق نیروی پروانه، به مایع فشار وارد شده و موجب انتقال آن می گردد.
پمپ شناور شافت و غلاف :
در پمپ های شفت غلافی، ابتدا سیال از طریق پروانه به سمت خروجی که به صورت یک لوله در اطراف محور شده است، فرستاده می شود.
مکانیزم کار پمپ های شافت و غلاف که در گذشته بیشتر مورد استفاده قرار می گرفتند به این صورت بود که موتور این پمپ ها در بیرون از چاه قرار می گرفت و پروانه را به حرکت در می آورد . این بیرون بودن موتور از چاه از طرفی موجب تعمیر راحت الکتروموتور است و از طرفی نیاز به موتور های IP بالا را کاهش می دهد. اما از طرف دیگر هم الکتروموتور به دلیل نمایان بودن برای مکان هایی که امنیت ندارند خطرناک است.
پمپ شناور استیل :
پمپ شناور استیل بسیار ظریف تر از پمپ شناور تخت و معمولی است و برای چاه هایی که قطر دیواره آن ها باریک است بسیار مناسب است. این شناور ها در دو مدل تکفاز و سه فاز به صورت موتور و پمپ جدا عرضه می گردد. این پمپ ها جهت استفاده برای آب زلال می باشد و برای چاه های شن و ماسه دار توصیه نمی گردد.
پمپ شناور تکفاز :
پمپ شناور تکفاز که اکثرا از سری شناور های استیل هستند با موتور های تکفاز تا 3 اسب تولید می شوند و جهت مصارفی که در آن آب هیچ گونه شن و ماسه ای ندارد مناسب است.
الکتروپمپ شناور تک فاز و الکتروپمپ شناور سه فاز :
الکترو پمپ شناور، از گروه پمپ های سانتریفیوژ طبقاتی مستغرق بوده که جهت استخراج آب تمیز از چاه و افزایش فشار برای کاربردهای زراعی و صنعتی وغیره استفاده می گردد.
الکتروپمپ های شناور با بدنه و پروانه برنز برای جا به جایی آب شور و یا آب دریا مورد استفاده قرار می گیرند.
جنس پروانه الکترو پمپ های شناور از انواع استیل، نوریل ( پلاستیک فشرده )، برنز یا برنجی می باشند.
موتورهای شناور از لحاظ خنک کاری به دو نوع آب خنک و روغن خنک تقسیم بندی می شوند.
الکترو پمپ شناور با توجه به تعداد پروانه و فاصله بسیار کم پروانه با بدنه پمپ فقط قادر به جابه جایی آب کاملا صاف طراحی و مورد استفاده قرار می گیرند. غالبا از الکتروپمپ شناور جهت استحصال آب از عمق متوسط تا زیاد استفاده می گردد.
عمده موارد مصرف پمپ های شناور مصرف خانگی، باغی، کشاورزی، صنعتی می باشند.
پمپ های شناور از 4/1.1 اینچ تا 12 اینچ وتا ارتفاع حدوداّ 400 متر ساخته می شوند.
دور موتور الکتروموتور مستغرق یا شناور 2900 دور می باشند.
یکی از عمومی ترین کاربرد این محصولات پمپ شناور چاه آب یا پمپ شناور چاه عمیق می باشد.
انواع پمپ شناور از لحاظ جنس بدنه :
پمپ شناور را همچون الکتروموتور ها از لحاظ جنس و ساختار بدنه به دو دسته ی پمپ شناور چدن و پمپ شناور استیل که از لحاظ کیفیت و کاربرد با یکدیگر کاملا متفاوت هستند، می توان طبقه بندی نمود. پمپ شناور نوع چدنی یک مدل نسبتا قدیمی محسوب می شود که به علت داشتن یک سری معایب از جمله وزن زیاد، تخریب پذیر بودن در مقابل آب های شور، مصرف بالای انرژی، هزینه ی تعمیر و نگهداری بالا و میزان راندمان کم امورزه کمتر از قبل مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین به نظر می رسد پمپ شناور استیل با دارای بودن ویژگی ها و مزایای زیاد، جایگزین بسیار مناسبی برای پمپ شناور چدنی باشد.
برندهای پمپ شناور کدامند ؟
برندهای پمپ شناور :
از انواع پمپ شناور پرکاربرد امروزی می توان به پمپ شناور FB ، Ebara ، Stream ، Dab ، Pentax ، Saer ، CNP ، KSB ، Grundfos ، Lowara ، Pumpiran و …… اشاره کرد.